Web Analytics Made Easy - Statcounter

کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در جلسه پنجشنبه (۴ خرداد) پیش‌نویس طرح ارائه شده از سوی ۱۴ نماینده دمکرات و جمهوری‌خواه مبنی بر تحریم‌های جدید علیه ایران را به تصویب رساند. پژوهش خبری صدا وسیما:کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در جلسه پنجشنبه (۴ خرداد) پیش‌نویس طرح ارائه شده از سوی ۱۴ نماینده دمکرات و جمهوری‌خواه مبنی بر تحریم‌های جدید علیه ایران را به تصویب رساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تحریم‌ها متوجه افراد و نهادهایی خواهد شد که به توسعه و تولید موشک‌های بالستیک ایران کمک می‌کنند.چنانچه طرح تصویب قطعی شود، دولت ترامپ باید ظرف ۹۰ روز تحریم‌های جدیدی را علیه افراد، شرکت‌ها و نهادهای فعال در توسعه برنامه‌های موشکی ایران تصویب کند.اگر این طرح تصویب شود، سپاه پاسداران برای اولین مرتبه از سوی آمریکا تحریم می‌شود. پیش‌تر و در سال ۲۰۰۷، شاخه برون مرزی این نهاد (سپاه قدس) تحریم شده بود. نمایندگانی که به این مصوبه رای داده‌اند بر این نظرند که تحریم‌های جدید مغایرتی با مفاد توافق هسته‌ای و برجام ندارد. این طرح پیشتر در 3 فروردین ماه گذشته با مشارکت ۷ سناتور دموکرات و ۷ سناتور جمهوری‌خواه تهیه شد.
اظهارات وزیر خزانه­ داری آمریکا

تنها یک روز پیش از تصویب طرح تشدید تحریم ­های ایران در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا چهارشنبه (۳ خرداد) در جلسه پرسش و پاسخ مجلس نمایندگان با درخواست از اعضای کنگره آمریکا برای تشدید تحریم ­ها بر تداوم تحریم ­های ایران تاکید کرد و گفت : «ما هرآنچه را که در توان داریم به کار می‌گیریم تا به منظور حفاظت از جان آمریکایی‌ها، تحریم‌ها علیه ایران، سوریه و کره شمالی را افزایش دهیم.» وی در ادامه افزود : وزارت خزانه‌داری در صدور مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ به ایران تجدیدنظر می‌کند.

قطعنامه 2231 ، برجام و تداوم تحریم ­ها
یکی از نام آشناترین و پرکاربردترین واژه ­ها و ابزارهای سیاسی درعرصه مناسبات ایران و غرب به ویژه در سه دهه اخیر واژه «تحریم» است. قدمت بکارگیری این واژه سیاسی به عنوان ابزار ضد ایرانی به ماه ­های آغازین پیروزی انقلاب اسلامی بر می­ گردد. در واقع اقدامات آمریکا و غرب علیه جمهوری اسلامی ایران گستره چشم گیری همچون: تهدید و تطمیع (سیاست چماق و هویج) ، تهدید به استفاده از نیروی نظامی و قهرآمیز ، عملیات پنهان در چارچوب اقدامات ستیزه جویانه و تحریم اقتصادی را در بر می­ گیرد. تاریخ گواهی می‌دهد اول خرداد 1359 اولین باری است که دولت آمریکا بر ضد حکومت نوپا و انقلابی ایران به طور رسمی مجموعه اقدامات تنبیهی و به زبان ساده­تر تحریم­های اقتصادی را اعمال کرد. تحریم­ های ضد ایرانی از آن تاریخ تاکنون چندین بار درگیر فراز و فرود و گسترش دامنه اجرایی شد. یکی از مهم‌ترین بهانه ­های گسترش دامنه تحریم­ ها بر ضد ایران مقطع « ارجاع پرونده هسته­ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل» است به طوری که پس از این تاریخ شورای امنیت و اتحادیه اروپایی به مجموعه تحریم کنندگان جمهوری اسلامی اضافه شدند .تحریم­ های آمریکا بر ضد ایران را در یک نگاه کلی می­ توان به شکل زیر دسته بندی کرد؛

پیش از هرچیز اول به بهانه این طرح (تشدید تحریم های ایران) که همانا برنامه موشکی است به متن قطعنامه 2231 شورای امنیت می ­پردازیم . بر این اساس قطعنامه 2231 ، ایران را در 8 سال از تاریخ قبول برجام فقط از داشتن و استفاده از موشک بالستیکی با قابلیت حمل سلاح هسته ­ای منع کرده ولاغیر و این در حالی است که موشک های ایران هر چند بالستیک است اما قابلیت حمل سلاح هسته­ ای را ندارد. اما قطعنامه در پیوست ب در شماره 5 تصریح می ­کند: از ایران خواسته می­ شود تا هشت سال پس از «روز قبول توافق» یا تا زمانی که آژانس گزارشی مبنی برتایید «نتیجه­ گیری گسترده ­تر» ارائه کند، هرکدام زودتر حادث شود، هیچ فعالیتی مرتبط با موشک های­ بالستیکی طراحی شده برای قابلیت حمل سلاح­ های هسته­ ای، شامل پرتاب با استفاده از چنین فناوری های موشک های بالستیک، صورت ندهد.

آیا طرح تشدید تحریم­ های ایران مغایر برجام است؟

در برجام تصریح شده است 1+5 نباید اقدامی انجام دهند که با روح برجام ناسازگار باشد. برخی از مقامات سابق آمریکا نیز بر این موضوع اذعان دارند. از جمله آدام زوبین، معاون سابق وزیر خزانه‌داری آمریکا در نامه‌ای خطاب به نمایندگان کنگره ، می گوید: «تحریم‌های ضد ایرانی جدیدی که در کمیته روابط خارجی سنا در حال بررسی است توافق هسته‌ای با ایران را تضعیف کرده و روابط آمریکا با متحدانش را مخدوش خواهد کرد.این تحریم‌ها «با توجه به اینکه دست‌کم مغایر با روح برنامه جامع اقدام مشترک دیده خواهند شد، موجب واکنش‌های وحشتناکی در داخل ایران و با متحدان ما خواهد شد.» (طرح تحریمی مجلس سنای آمریکا، موسوم به «مقابله با اقدامات ثبات‌زدای ایران»، ماه مارس معرفی شد و از حمایت اعضای هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات برخوردار است. 29 جمهوری‌خواه و 14 دموکرات تا کنون از آن حمایت کرده‌اند.)»

همچنین وندی شرمن،مسئول مذاکره‌کننده ارشد تیم هسته ای دولت پیشین آمریکا ، در پاسخ به اظهارات مایک پمپئو درباره برجام می گوید:«مایک پمپئو مدیر سیاه اشتباه می­ کند که می­گوید ایران رفتارهای شرورانه اش را از زمان توافق هسته­ ای تشدید کرده است.این توافق تنها در صورتی پایدار می ­ماند که منافع امنیت ملی همه طرف های شرکت کننده در آن، حفظ شود. فراموش نکنید این توافق تنها بین ایران و آمریکا نیست بلکه توافقی بین پنج بعلاوه یک، اتحادیه اروپا و اعضای شورای امنیت است. مخالف طرح موسوم به اس 722 درباره تحریم های ایران در سنا هستم زیرا این طرح ریسک تخلف از برجام را در بر دارد.»

1/ بند ح از مقدمه و مفاد عمومیبرجامتصریح می ­کند؛

ح. گروه 1+5 و ایران بر عهده می ­گیرند که این برجام را با حسن نیت و در فضایی سازنده، بر مبنای احترام متقابل اجرا نمایند، و از هرگونه اقدام مغایر با نص، روح و هدف این برجام خودداری نمایند. گروه 1+5 از تحمیل الزامات مقرراتی و آئین نامه ای تبعیض آمیز، به جایگزینی تحریم ها و اقدامات محدودیت سازی که مشمول این برجام می­ شوند، خودداری خواهند ورزید. این برجام بر پایه اجرای برنامه اقدام مشترک (توافق ژنو) که در تاریخ 3 آذرماه 1392 در ژنو مورد توافق قرار گرفت، استوار می­ گردد.( متن کامل و ۵ ضمیمه برنامه جامع اقدام مشترک خبرگزاری فارس 26/ 04/ 94 )

اینکه نباید اقدامی انجام داد که با روح برجام در تضاد باشد واقعیتی است که تعدادی از شخصیت­ های آمریکایی نیز بدان معترفند از جمله آدام زوبین، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در نامه‌ای خطاب به نمایندگان کنگره نوشت: تحریم‌های ضد ایرانی جدیدی که در کمیته روابط خارجی سنا در حال بررسی است توافق هسته‌ای با ایران را تضعیف کرده و روابط آمریکا با متحدانش را مخدوش خواهد کرد.این تحریم‌ها «با توجه به اینکه دست‌کم مغایر با روح برنامه جامع اقدام مشترک دیده خواهند شد، موجب واکنش‌های وحشتناکی در داخل ایران و با متحدان ما خواهد شد.»

اما همانطور که در آغاز اشاره شد استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا چهارشنبه (۳ خرداد یعنی تنها یک روز قبل از تصویب طرح تشدید تحریم ­های ایران در کمیته روابط خارجی سنا) در جلسه پرسش و پاسخ مجلس نمایندگان ضمن درخواست از اعضای کنگره آمریکا برای تشدید تحریم­ ها در اظهارات عجیبی که با برجام کاملا در تضاد است افزود: وزارت خزانه‌داری در صدور مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ به ایران تجدیدنظر می‌کند.

در این خصوص باید متن برجام تصریح می­ کند؛

2/ پیوست 2 برجام شماره 1/1/5 تصریح می­کند: اجازه فروش هواپیمای مسافربری تجاری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران از طریق اعطای امتیاز در موارد زیر داده خواهد شد: الف) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال هواپیمای مسافربری تجاری انحصارا با کاربری غیر نظامی، ب) صادرات، فروش، اجاره یا انتقال قطعات یدکی و قطعات عمده برای هوایپمای مسافربری تجاری به ایران ، و ج) ارائه خدمات تبعی، از جمله ضمانت، نگهداری، و خدمات تعمیر و بازبینی های ایمنی برای کلیه موارد مذکور، مشروط به اینکه قطعات و خدمات مجوز داده شده انحصارا برای هوانوردی تجاری مسافری مورد استفاده قرار گیرند؛( متن کامل و ۵ ضمیمه برنامه جامع اقدام مشترک خبرگزاری فارس 26/04/94 )

جمع بندی

به قدرت رسیدن ترامپ پیامدهای زیادی چه در عرصه داخلی آمریکا چه در عرصه بین‌الملل داشته ، در واکنش به پیروزی ترامپ ؛ افراد و سیاستمداران آمریکایی و غیر آمریکایی زیادی موضع گیری کرده‌اند. اما پیروزی ترامپ پیش از هر چیزی جناح تندروی ضد ایرانی در آمریکا را تقویت کرده است . یکی از پیامدهای این تقویت ؛ طرح های متعدد ضد ایرانی در چند ماه اخیر است .

دولت ترامپ اولا برجام را بدترین توافق تاریخی توصیف کرده و صراحتا از بررسی آن برای بازنگری احتمالی خبر داده است ثانیا هر از گاهی با جریان ضد ایرانی تندرو در آمریکا برای تصویب طرح‌های تحریمی همکاری می­ کند.

ثالثا دولت ترامپ تلاش می­ کند به بهانه­ های مختلف تحریم ­های غیر هسته ­ای (موشکی ، تروریسم و حقوق بشر) را افزایش دهد.( به نظر می‌رسد در زمینه تحریم­ ها تقسیم کار صورت گرفته به گونه ­ای است که در زمینه تحریم ­های موشکی و تروریسم، آمریکا حرف اول را می­زند در حالیکه در زمینه تحریم­ های حقوق بشری اتحادیه اروپا حرف اصلی را می ­زند . ) بنابر این کارشکنی ترامپ در برجام و همچنین افزایش دامنه تحریم­ های غیر هسته­ ای کاملا محتمل است.

پژوهش خبری صداو سیما// پژوهشگر: مرتضی هوشیار



منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۹۸۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کره شمالی: هیات‌های جدید ناظر بر تحریم‌ها، محکوم به شکست هستند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آناتولی، کیم سونگ، سفیر کره شمالی در سازمان ملل متحد، در بیانیه‌ای درخواست مشترک کره جنوبی، ژاپن، آمریکا و ۴۷ کشور دیگر مبنی بر ارزیابی «عینی و مستقل» تحریم‌های اعمال‌شده علیه پیونگ‌یانگ را قویاً محکوم کرد.

حکم هیات ناظر بر تحریم‌ها علیه کره شمالی ماه گذشته پس از وتوی درخواست تمدید ماموریت توسط روسیه، منقضی شد. در پی این وتو، واشنگتن اعلام کرد که در تلاش است تا با همکاری سئول، برای جایگزین کردن هیات ناظر که هم‌اکنون منحل شده است، روش‌هایی «خلاقانه» حتی «خارج از ساختار سازمان ملل» پیدا کند.

کیم سونگ در بیانیه‌ای که خبرگزاری مرکزی کره شمالی آن را منتشر کرده است، اعلام کرد: نیروهای دشمن احتمالاً دومین و سومین هیات ناظر را در آینده تشکیل دهند اما با گذشت زمان مشخص می‌شود که تمام این تلاش‌ها خودزنی است.

وی افزود: این هیات ابزاری در دست آمریکا و کشورهای غربی برای سرکوب حق موجودیت حکومتی مستقل است. در صورتی که آمریکا و حامیانش به‌جای عبرت گرفتن از اتفاق اخیر (وتوی روسیه)، همواره به دنبال اتخاذ سیاست‌های خصمانه منسوخ علیه کره شمالی باشند، آنگاه با شکستی راهبردی و مصیبت‌وار مواجه خواهند شد.

کد خبر 6097133

دیگر خبرها

  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • امیرعبداللهیان: همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر آمریکا قرار نگیرد
  • همکاری ایران و آژانس تحت تأثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
  • ادعای یک روزنامه درباره درخواست تـازه آمریکا و پاسخ ایـران
  • ادعای روزنامه کویتی درباره درخواست تازه آمریکا از ایران
  • نویسنده گزارش جعلی بی‌بی‌سی چه کسی است؟ /دست به دست شدن یک سوژه میان منافقین، موساد و انگلیسی‌ها
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • کره شمالی: هیات‌های جدید ناظر بر تحریم‌ها، محکوم به شکست هستند